Inzicht voor mensen die werken
Veel werkende mensen zijn onbekend met de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Om dit voor je inzichtelijk te maken, heeft BNP Paribas Cardif de Inkomensrisicoscan ontwikkeld die Levenmetkanker hier aanbiedt.
Over deze Inkomensrisicoscan
De uitkomsten van de Inkomensrisicoscan geven een goede indicatie van je situatie bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Maar je kunt aan de Inkomensrisicoscan geen rechten ontlenen. De wet- en regelgeving rondom belastingen, werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen kent namelijk veel uitzonderingen en verandert regelmatig. Hierdoor kunnen wij de uitkomsten niet garanderen. Bovendien is elke situatie net weer anders. Krijg je daadwerkelijk te maken met werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Dan bepaalt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de werkelijke hoogte en duur van de uitkering.
BNP Paribas Cardif en/of andere partijen die deze Inkomensrisicoscan beschikbaar stellen, zijn niet aansprakelijk voor eventuele onvolledige of onjuiste informatie.
Waar houdt de Inkomensrisicoscan geen rekening mee?
Om de Inkomensrisicoscan begrijpelijk te maken hebben wij een afweging gemaakt tussen de vragen die wij je stellen en de nauwkeurigheid van de uitkomsten. De Inkomensrisicoscan houdt onder andere geen rekening met:
- Veranderingen in de toekomst. De grafische weergaven gaan er bijvoorbeeld vanuit dat (partner)inkomsten en in de toekomst niet wijzigen.
- Je uitgaven. Deze worden niet meegenomen in de berekening hoeveel je terugvalt in inkomen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
- De betaalfrequentie van een uitkering. Het UWV betaalt een uitkering meestal eenmaal per 4 weken. De Inkomensrisicoscan berekent het maandbedrag.
- Je spaargeld. In de berekening hoeveel je terugvalt in inkomen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid wordt geen rekening gehouden met hoeveel terugval in inkomen je zelf kunt opvangen met je spaargeld.
- Eventuele 'verwijtbaarheid' van ontslag. Is je ontslag verwijtbaar? Dan ontvang je waarschijnlijk geen uitkering.
- Mogelijke uitzonderingen, bijvoorbeeld:
- uitzonderingen voor bepaalde beroepen, zoals musici en artiesten
- uitzonderingen als je een tijdje mantelzorg hebt verleend
- Mogelijke oplossingen om de inkomensdaling op te vangen. Denk hierbij aan het verlagen van je uitgaven of een partner die mogelijk (meer) kan werken.
- Specifieke aftrekposten en/of bijtellingen bij je belastingaangifte, bijvoorbeeld bijtelling voor een leaseauto, aftrek voor bijzondere ziektekosten of het eigenwoningforfait. Hierdoor is het verschil tussen bruto en netto inkomen in werkelijkheid vaak anders.
Inkomensrisicoscan: Geen advies
De Inkomensrisicoscan is geen vervanging van een (financieel) advies. Wil je in gesprek met iemand wanneer je kanker hebt en vragen hebt over werk of werkhervatting? Kom dan in contact met een ervaringsdeskundige ambassadeur van Levenmetkanker. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Kijk op www.kanker.nl/werk voor meer informatie.
Vragen of opmerkingen?
Wij geven geen persoonlijke toelichting op de Inkomensrisicoscan. Heb je suggesties voor verbetering? Dan horen wij dat graag via secretariaat@levenmetkanker.nl.
Extra ondersteuning
Weten wat je kunt doen om je werkvermogen te verbeteren en met plezier aan het werk te blijven? Vul de werkscan in. Tips en inzicht in hoe je over je ziekte kunt communiceren op je werk? Doorloop de online cursus. Inzicht krijgen in je rechten en plichten wanneer je in loondienst werkt en je (langdurig) ziekmeldt? Raadpleeg de Denkhulp Werk en Chronisch ziek. Je vindt deze en meer ondersteuning op www.kanker.nl/werk